fredag 27. februar 2009

The pirate bay

Akkurat pågår det en rettssak mot nettstedet Pirate Bay, som vil ha mye å si for fremtiden til fildeling og ulovlig nedlasting over nettet. rettssaken kan føre til fengsel for bakmennen og bøter på mange millioner. Pirate Bay mener selv at de har en god sak. de mener at det de gjør kun er å henvise til områder på nettet hvor filene ligger, og at de ikke har ansvaret for hva som ligger bak linkene de legger ut.

Bakgrunnen for rettssaken er at plateselskapene har saksøkt Pirate Bay for ulovlig fildeling. Plateselskapene argumenterer med at både de og artistene går glipp av viktige inntekter i forbinnelse med salg av CD'er, når alle velger å laste ned musikken gratis.

Man kan jo forstå seg på de artistene som helst skulle hatt mer inntekt for å klare hverdagen, men de artistene som per i dag er mangemillionærer er det vanskelig å synes synd på. Kanskje noen av de blir nødt til å nøye seg med kun ett privatfly, og må kanskje nøye seg med ett hus på under 400 kvadratmeter. Det er jo bare for trist. Disse artistene tjener jo også forsåvidt mesteparten av pangene sine på konserter. Så de virkelige konsekvensene ligger nok hos plateselskapene selv.

Det er ikke lett å velge side i denne saken. selvfølgelig skal jo folk få betalt for arbeidet de gjør, men hvor mye penger er det egentlig snakk om her? Det er jo ikke sånn at de ender opp som uteliggere på grunn av at folk laster ned musikken gratis fra nettet. Men de mister jo helt klart noe inntekt. Så hva skal man gjøre for at alle skal bli fornøyde? Blir muligheten for gratis nedlasting borte, vil vi få fornøyde artister og skuffede folk der hjemme. slipper Pirate Bay unna vil vi få irriterte artister, mens mannen i gata blir fornøyd. En mulighet er å ta litt betalt for de filene som ligger på nett. Da vil vel resultatet bli moderat fornøyde artister og fans. Spørsmålet blir jo da hvem som burde bli prioritert i denne saken.

Når folk laster ned musikk fra nettet er jo det fordi de liker den musikken. Og jeg tror at muligheten til å laste ned musikk fra nettet, øker sjansene for at folk finner noe de virkelig liker. Det er ikke alle som gidder å betale 150 kroner for en CD de ikke har hørt om, men når det er gratis skader det jo ikke å sjekke den ut på nett. Dermed øker jo sjansen for at fler finner frem til noe de liker, og dermed får jo den artisten flere fans. fans som kanskje er villige til å betale 1000 kroner for en konsertbilett, som de ellers aldri ville kjøpt fordi de ikke hadde hørt om artisten. og da kan man vel si at de pengene er tjent inn igjen, kan man ikke?

Jeg velger å tro at ting veier opp for hverandre og at tapet til artistene ikke er så ille som enkelte skal ha det til. Men det er jo bare min personlige mening. Det får være opp til hvær enkelt å velge side i denne saken. Så venter vi i spenning på å se hvordan rettssaken utvikler seg fremover.

fredag 13. februar 2009

Nettvett

Heyhey godtfolk! ;D

Jeg, Morten har nå opprettet en blogg som skal omhandle medier av forskjellige slag. Denne bloggens første tema vil bli nettvettregler i forbinnelse med blogging. noe som kan være nytteig å få med seg for alle bloggere der ute. for det er mange som ikke tenker seg så nøye om når de velger hva de legger ut på nett.

Under står det skrevet fem regler som jeg håper vil hjelpe folk til å blogge på en tryggere måte.

Enjoy ;)


1. Vær oppmerksom på at informasjon du legger ut i utgangspunktet vil ligge der i all evighet. Tenk derfor over om det du legger ut er noe du kanskje vil angre på siden.
- Fyllebilder av deg selv på fest er vel kanskje noe du ikke kommer synes er kult etter å ha fylt 30 :P

2. Husk at blogger er underlagt de samme grensene for ytringsfrihet som alle andre offentlige ytringer. Publisering av opplysninger eller bilder av gjenkjennelige personer krever i utgangspunktet samtykke etter reglene i personopplysningsloven.
- Kort og greit: Ikke legg ut bilder og info om folk som ikke har gitt sitt samtykke. det kan faktisk føre til søksmål i værste fall.

3. Også barn har et personvern. Derfor bør du ikke publisere bilder eller andre personlige opplysninger om barn på nettet. Barn kan ikke på samme måte som myndige personer samtykke til slik publisering.
- Med andre ord, du slipper kanskje unna, man ikke gjør det uansett!

4. Undersøk om det finnes retningslinjer på din arbeidsplass som setter grenser for hvilke jobbrelaterte emner du kan uttale deg offentlig om.
- Sier vel seg selv. Ikke legg ut noe snusk om sjefen eller jobben din uten samtykke.

5. Vær oppmerksom på å ikke publisere noe i strid med reglene i åndsverkloven. Det er opphavsmannen til et åndsverk som har rett til å bestemme om, og hvordan, verket skal gjøres tilgjengelig for andre.
- Ikke stjel informasjon fra andre. Spør opphavsmannen om lov til å publisere ting vedkommende har lagt ut.