fredag 13. februar 2009

Nettvett

Heyhey godtfolk! ;D

Jeg, Morten har nå opprettet en blogg som skal omhandle medier av forskjellige slag. Denne bloggens første tema vil bli nettvettregler i forbinnelse med blogging. noe som kan være nytteig å få med seg for alle bloggere der ute. for det er mange som ikke tenker seg så nøye om når de velger hva de legger ut på nett.

Under står det skrevet fem regler som jeg håper vil hjelpe folk til å blogge på en tryggere måte.

Enjoy ;)


1. Vær oppmerksom på at informasjon du legger ut i utgangspunktet vil ligge der i all evighet. Tenk derfor over om det du legger ut er noe du kanskje vil angre på siden.
- Fyllebilder av deg selv på fest er vel kanskje noe du ikke kommer synes er kult etter å ha fylt 30 :P

2. Husk at blogger er underlagt de samme grensene for ytringsfrihet som alle andre offentlige ytringer. Publisering av opplysninger eller bilder av gjenkjennelige personer krever i utgangspunktet samtykke etter reglene i personopplysningsloven.
- Kort og greit: Ikke legg ut bilder og info om folk som ikke har gitt sitt samtykke. det kan faktisk føre til søksmål i værste fall.

3. Også barn har et personvern. Derfor bør du ikke publisere bilder eller andre personlige opplysninger om barn på nettet. Barn kan ikke på samme måte som myndige personer samtykke til slik publisering.
- Med andre ord, du slipper kanskje unna, man ikke gjør det uansett!

4. Undersøk om det finnes retningslinjer på din arbeidsplass som setter grenser for hvilke jobbrelaterte emner du kan uttale deg offentlig om.
- Sier vel seg selv. Ikke legg ut noe snusk om sjefen eller jobben din uten samtykke.

5. Vær oppmerksom på å ikke publisere noe i strid med reglene i åndsverkloven. Det er opphavsmannen til et åndsverk som har rett til å bestemme om, og hvordan, verket skal gjøres tilgjengelig for andre.
- Ikke stjel informasjon fra andre. Spør opphavsmannen om lov til å publisere ting vedkommende har lagt ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar